+36 (20) 337 3282

info@ma-ja.com

Milyen számítógépet vegyek, avagy a számítőgép vásárlás szempontjai

Manapság a számítógép vásárlása során több száz lehetőség közül választhatunk, és nehéz eldönteni, hogy mi az ami nekünk jó. Ahelyett, hogy az összes lehetőséggel elárasztanak titeket, a vásárlás előtt mindig megkérdezzük tőletek, hogy valójában mire is szeretnétek használni a számítógépet. Más számítógép kell egy játékhoz, de más szükséges egy irodai munkához, és egészen más számítógépre van szükséged, ha éppen tervezéssel foglalkozol. Sok esetben egyáltalán nincs szükséged a legerősebb és leggyorsabb számítógépre, mert a napi munkád során nem fogod az erőforrásait kihasználni. A legdrágábbak viszont ezek a számítógépek.

Mi mit is veszünk még figyelembe:

Mihez fogod használni a számítógépet?

Milyen számítógépet vegyél, attól függ mivel foglalkozol, mit fogsz csinálni a gépen, milyen programokat fogsz használni.

Milyen internet böngészőt használsz?

Fontos a böngésző, mert egyes böngészők nincsenek az operációs rendszerre alapértelmezetten feltelepítve, ezeket külön kell telepíteni, és ha sokat használod az internetet, egyes operációs rendszereken bizonyos böngészőket nem tudsz használni. 

Videót nézel – e?

Az internetes videókhoz már elég az alap gép ami jelenleg a piacon van, ehhez nem kell erős gépet vásárolni, szinte már az összes alapgép le tudja játszani a videót. 

Milyen játékkal játszol, vagy a legkisebb családtagod, milyenekkel játszik? 

Itt muszáj megemlítenem, hogy a gyermeknek mindig külön számítógépe legyen, és ne hagyd, hogy a munkaeszközödet otthon játékra használja, mert sok esetben ők szerzik be a játékokkal, vagy a netes kalandozással a vírusokat a gépedre. Gondolom nem örülnél egy zsaroló vírusnak, mert biztos vagyok benne, hogy az otthoni gépeden nincs mentésed. 

Tudod miért vagyok ebben biztos? 

Mert a legtöbben, csak akkor fognak a mentéssel törödni, mikor beszereztél egy vírust, vagy megsérült egy fájlod a leadás előtt egy h-val amivel egy hónapon keresztül dolgoztál. Na ezek után a kellemetlen helyzetek után már keresni fogod a megoldásokat. Egyszerűbb a megelőzés. 🙂

Fényképet szerkesztesz?

A legtöbb képszerkesztő szoftver befolyásolja a háttértároló méretét, a memória igényét. Nem jó sokáig várakozni, ha épp méretezel képeket, de az is problémát szokott okozni, ha a nagy méretű képet lassan olvassa be a rendszer. 

Videót szerkesztesz, 3D modellezést végzel, vagy CAD tervezőt használsz?

Mind a 3 esetben a vágó, a grafikai tervező és szerkesztő programok elég sok memóriát és tároló helyet igényelnek, ezért fontos meghatározni azt is milyen szoftverrel dolgozol, mert annak is lehetnek speciális kérései, mint például speciális videókártya. De egy jó minőségű videókártya elengedhetetlen a gépbe.

Házi feladatokra használod?

Házi feladatok elkészítéséhez, akkor van szükség egy erősebb gépre, ha olyan szoftvert telepítesz, aminek speciális igényei vannak, ilyenkor le kell írnod milyen szoftver(rel)/(en) készíted a házi feladatot.

Irodai alkalmazásokat használsz? ( Excel, Word, Outlook, vagy OpenOffice )

Az irodai alkalmazásoknál szintén el kell mondani mit használsz, de ezek a programok azok amik egy alapgépen is gyorsan működnek már.  

Milyen számítógépeid voltak eddig?

 • Apple Computer (MacOS operációs rendszer)
 • PC (Windows operációs rendszer)
 • PC (Linux operációs rendszer)

Ha nem volt eddig még számítógéped, akkor milyen operációs rendszert ismertél meg, melyiket ismered?

 • MacOS
 • Windows
 • Linux

Milyen márkát használtál eddig, ragaszkodsz a megszokott márkádhoz?

A döntést befolyásolhatja még, a presztizs, a luxus termékek is. Egy Apple termékekhez hű és használó vásárlónak nem érdemes más készüléket ajánlani, mert az operációs rendszerét már megismerte és megszokta, míg egy állandóan Dell vagy HP gépet vásárlónak nem fogunk ASUS-t javasolni. Az is fontos, hogy ha az Apple gép operációs rendszerét ismered és használod nem fogsz szívesen áttérni egy Windows-os, vagy Linuxos operációs rendszert használó számítógépre. Ha viszont eddig Windows-os géped volt és valamilyen oknál fogva Apple termékre szeretnél áttérni, meg kell említenünk, hogy amikor apple terméket használsz sok mindenről le kell mondanod, amit már megszoktál a windows operációs rendszeren. Egészen mások a billenytűzet kombinációk és a billentyűzet kiosztása is. Az ablakok megszokott funkcióit teljesen másképp használhatod. Az első időben, nagyon sok kihívással fogsz szembesülni.

Milyen okostelefont használsz? 

Sokszor ez is befolyásolja a vásárlást, mert lehet probléma a telefon és a számítógép kommunikációban, nincs hozzá esetleg megfelelő program amivel a kommunikációt a két eszköz között megvalósíthatnánk.  

Viszed majd magaddal a számítógépet?

Ha olyan eszközt szeretnél, amelyiket hordozol magaddal, mert menetközben szükséged van a munkádban rá, akkor érdemes laptopot vásárolni, de azt tudni kell, hogy az asztali megoldásnál ezek jóval drágábbak. Minél könnyebb és erősebb gép annál drágább. Javításuk, karbantartásuk, jóval többe kerül, mint az asztali gépnél megszoktuk.

Érintőképernyős számítógépet szeretnél?

Ma már nagyon sok érintőképernyős megoldás is van a piacon. Ilyen például az All in One PC. Egyes területeken érintőképernyős megoldásra van szükség egy asztali alkalmazásnál is, viszont az érintőképernyős megoldást nem minden számítógép támogatja.

Érintőképernyős megoldásnál szükséged van billentyűzetre?

Ha nem gépelsz sokat akkor elég csak maga az érintőképernyő, de legtöbbször kell billentyűzetet is az alap géphez csatlakoztatni.

Milyen árkategóriás gépre szeretnél költeni, mennyi a költségkereted?

 • 80 000 Ft – 150 000 Ft, 
 • 150 001 Ft – 300 000 Ft,
 • 300 001 Ft – 500 000 Ft
 • 500 001 Ft -tól

Milyen programot használsz?

Sokszor a programok maguk, határozzák meg milyen eszközön futnak, mekkora memóriára van szükség, milyen processzort igényelnek, és mekkora winchesterre van szükség.

Ha tudod, akkor mond el mennyi memóriát szeretnél?

Az elindított programok egy része, a memóriában futnak párhuzamosan. Minél nagyobb a mérete annál drágább a számítógép. 

 • 4 GB, 
 • 8 GB, 
 • 16 GB, 
 • 32 GB, 
 • 64 GB,

Mekkora winchesterre van szükséged?

Ezen az eszközön tárolhatsz leveleket, szerződéseket, fényképeket, videókat, grafikákat, hanganyagokat és különböző szoftvereket amit a munkádhoz vagy az otthoni szórakozáshoz használsz. Minél nagyobb a szám annál több fájlt tudsz tárolni. Sokszor elég 500 GB is, de munkától és érdeklődéstől függő, az hogy mekkora háttértárolóra van szükséged.

 • 500 GB 
 • 512 GB 
 • 1 TB
 • 2 TB
 • 4 TB
 • 6 TB
 • 8 TB

Gyors SSD-re vagy lassabb HDD-re van szükséged?

Az SSD szintén háttértároló, csak sokkal gyorsabb, mint a hagyományos winchester HDD.

Mekkora méretű képernyőt szeretnél a laptopodhoz?

Minél nagyobb a képernyő mérete a laptopodon annál drágább. De ez igaz az asztali gépekre is, viszont sok esetben sokkal nagyobb monitorra van szükséged, mint amit a laptophoz manapság be lehet szerezni, ekkor mérlegelni kell. Elegendő a laptop képernyőjének mérete, vagy áttérsz az asztali számítógépre. Sokszor az asztali számítógép olcsóbb megoldás.

Ha megszeretnéd tudni neked milyen számítógépre van szükséged, egy ajánlatkérés keretében tudunk neked segíteni. Mi megtaláljuk neked a legalkalmasabb eszközt, ami a munkádhoz, vagy a szórakozáshoz szükséges. 

A számítógép vásárlás esetén ajánlatkérés árát beszámítjuk a számítógép árába, minden más esetben az ajánlat ára: 10.990 + ÁFA

Ajánlatot tudsz kérni az info@ma-ja.com e-mail címen, vagy az Ajánlatkérés oldalon.