Sokan nem gondolják, de a számítógép is, sok rákerült szennyeződést tartalmazhat, ami a számítógép működését és az egészséget is veszélyeztetheti.

Tudtad, ha más után nyúlsz a billentyűzetre aki történetesen náthás, attól elkaphatod? De még a monitoron és az egéren is lehetnek életképes baktériumok és vírusok, amik a betegtől tüsszentés útján kerülnek a számítógépre és ha beteg után használod a gépet Te is megfertőződhetsz.

Ha megteheted a legjobb megoldás, hogy ne egy gépet használjatok ilyenkor, hanem külön gépeket, de ha csak egy számítógépetek van, akkor fertőtlenítés szükséges, használat után. 

Természetesen nem csak akkor kell takarítani, mikor influenzajárvány van, hanem akkor is, amikor por kerül a számítógépbe, és a számítógép tartozékaira, mert sokszor ez okozza a részegységek meghibásodását. Miért írom most ezt? Azért mert a számítógép alkatrészek ilyenkor nem megfelelően szellőznek, és a porral fedett alkatrészek felmelegedhetnek, valamint a számítógép működése és teljesítménye is jelentősen csökkenhet. Sőt ilyenkor az operációs rendszered is kifagyhat, ez például lehet egy előjele, hogy a porosodás miatt nem működik jól a számítógéped.

A számítógép időszakos takarításával a meghibásodást és a drága javítási költségeket elkerülheted. Kisebb befektetéssel hosszútávon megóvhatod a számítógépedet.

De arra figyelj, hogy a nem szakszerű tisztítás akár a notebook, vagy számítógép alaplapját is tönkreteheted, ezért csak körültekintően takarítsuk a számítógépet, nyomtatót, billentyűzetet, monitort és az egeret. Ha nem mered az egyes részeket tisztításnak alávetni, mert félsz, hogy elrontod, nyugodtan keress meg minket segítünk neked.

 

Milyen kosz kerülhet a számítógépedbe?

Pl.:

 • Ha étkezel a számítógép mellett, akkor morzsák, és ételdarabkák.
 • Ha dohányzol mellette, akkor hamu, dohány, és papír darabkák.
 • Ha háziállatod van, kutyád, macskád stb annak a szőre és amit kintről a szőrén át behoz, pl por, vagy növény darabok.
 • Az ember önmaga is aktívan koszol és fertőz, a számítógépre hullik a hajszál, a köröm, a bőr, a baktérium és vírus.

Ha megoldható, inkább ne egyél, igyál, dohányozzál a számítógép mellett. Ha beteg vagy és más is használja a számítógépet, akkor takarítsál és fertőtlenítsél sűrűbben.

 

Számítógép alkatrészek tisztítása

Ha a számítógéped folyamatosan karbantartod meggátolod a baktériumok terjedését. és lehetővé teszed, hogy a számítógéped megfelelően szellőzzön. 

A számítógépben a hűtőventillátorok – azok amik a gép hűtését szolgálják – koszolódnak el legelőször, mivel ezek az alkatrészek befelé szívják a levegőt és a levegőben lévő porszemcséket. Így a por bejut a számítógép belsejébe, rátapad a számítógép hűtőventilátorára valamint a számítógép alkatrészekre. Mi már láttunk olyan gépet is, aminek az alaplap processzorának  hűtőventillátorán is vastagon állt a por, és a computer folyamatos kifagyását ez okozta, mert állandóan felmelegedett a processzor.

Az elkoszolódott ventilátorok, a rárakodott súlytól nehézkesebben működnek, nem tudnak kellő sebességgel megfordulni, ezáltal nem azt csinálják amit szeretnénk, azaz a számítógépet nem hűtik rendesen, ezért az egy idő után felmelegedik és furcsa megmagyarázhatatlan hibákat okoz. Pl. Ilyenkor is, ki szokott fagyni, az operációs rendszer.

 

Milyen gyakran tisztítsam meg a számítógépet?

A számítógép tisztításának gyakorisága különböző környezettől függ. Az alábbiakban összeállítottuk, hogy különböző helyeken lévő számítógépek tisztítását, milyen gyakran kell elvégezni. 

Az influenza időszakában viszont a számítógép elemeinek fertőtlenítését minden használat után javasoljuk. A közösen használt gépeknél, még inkább szükséges.

 

Otthoni és Irodai környezetben:

Általában elég 2 havonta takarítani a gépeket, de 

 • ha van háziállat, 
 • ha eszel, iszol a gép mellett, 
 • ha dohányzol a gép környezetében,
 • ha a gép földön van,
 • ha szőnyeg van a szobában, akkor 

1 hónaponkénti a takarítása ajánlott, mivel ezek mind bekerülhetnek a számítógépbe.

 

Iskolai környezet:

Mivel a gyerekek nem vigyáznak a környezetükre, és egy gépet több gyerek is használhat, ezért a tisztítást 1 havonta ajánljuk. A gyerekek szinte mindent a számítógép mellett csinálnak.

 

Építőipar és ipari környezet:

A számítógép takarítását minimum havonta egyszer javasoljuk, mivel jóval nagyobb %-ban verődik fel a kosz és a por ezekben a helyiségekben. De a hetente egyszeri takarítás a legjobb.

 

Általános tisztítási tippek

Az alábbiakban pár tippet adunk, hogy tisztítsuk a számítógépet és a tartozékait.

 1. Tisztítás előtt a számítógépet és tartozékait kapcsoljuk ki és húzzuk ki a konnektorból. Soha ne takarítsuk az részegységeket bekapcsolt állapotban.
 2. A tisztítószereket úgy válogassuk össze, hogy figyeljünk arra is, hogy néhány ember allergiás az oldószerekre és vegyi anyagokra. Inkább hígított allergiamentes bio tisztítószereket használjunk. 
 3. Soha ne permetezzünk, vagy szórjunk folyékony tisztítószert közvetlenül a számítógép egyik részére sem. A tisztító folyadékot mindig egy ruhára szórjuk és azzal töröljük át a számítógépet. Lehetőleg, műanyagokra használható nem ragadós tisztítószereket használjunk, inkább a kifejezetten erre a célra fejlesztett termékekekkel érdemes megtisztítani a részegységeket.
 4. A számítógép környezetét is alaposan takarítsuk ki, töröljük le az asztalt, porszívozzuk ki a szőnyeget, mossuk fel a padlót. A számítógép belsejének tisztításához, csak akkumulátorral működtetett porszívót, vagy sűrített levegőt használjunk. A számítógépet és a tartozékait ne szedjük szét, csak kívülről próbáljuk a port kiszívni. A belsejét csak szakemberrel takarítassuk, ő szakszerűen szétszedi és megtisztítja a belső alkatrészeket. 
 5. Takarításkor figyeljünk arra is, hogy a csatlakoztatott részegységek kábeleit ne húzzuk ki a számítógépből.
 

Hogyan tudja a takarítási időt meghosszabbítani:

 • Soha ne egyen és igyon a számítógép körül. 
 • Ne dohányozzon a számítógép mellett.
 • A háziállatokat, amennyire lehet tartsuk távol attól a helységtől ahol a számítógép elemei vannak.
 

Tisztító szerszámok

Kifejezetten számítógép tisztítására alkalmas tisztítószerek is léteznek már, de egyes háztartási tisztítószereket is lehet a gépeket takarítani. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az eszközöket, amelyekre szüksége lehet, a számítógép tisztítása közben.

 • Szövet – pamutszövet törlőkendő a legjobb eszköz a számítógép alkatrészeinek takarításához. A papír törlőkendőket is lehet használni, de az mivel a nedvesség hatására morzsálódik, ezért inkább kerüljük azoknál a részeknél (nyílások, csatlakozások), ahol papír morzsalék, kerülhet belsejébe. A számítógép műanyag részeit és a képernyő felületét csak nedves jól kicsavart ronggyal szabad letörölni. Ha nincs otthon, megfelelő tisztítószer, akkor csak sima kicsavart nedves ronggyal vagy alkohollal töröljük át. Vigyázzunk a tisztítószerekkel, mert egyes vegyületek károsíthatják a műanyag borításokat. Makacs foltok esetén a tisztítást csak olyan tisztítószerrel végezzük, melyek nem oldják, vagy károsítják a műanyagokat.
 • Az áramkörök takarításához, csak szakembert bízzunk meg. 
 • Sürített levegő, a rések közül a porszemcsék és a szennyeződések fellazításához és kifújásához.
 • A akkumulátorral működtetett hordozható vákuum porszívó, a számítógép tisztítására használható. Általában a számítógép réseinél kell ezzel kiszívni a lerakódott szennyeződést.
 • Vatta és pamut törlőkendő, tisztítókendő – Az alkohollal vagy vízzel megnedvesített vatta, törlőkendő, vagy tisztítókendő jól használható a billentyűzet, az egér és más nehezen elérhető területek megtisztítására. 

 

Üvegfelület, monitor takarítása:

Enyhén nedves ronggyal vagy erre a célra kifejlesztett képernyő tisztító kendőkkel érdemes áttörölni a monitor.

 

CD-ROM, DVD és más meghajtó megtisztítása

Most már egyre kevesebb CD és DVD író/olvasó található a számítógépekben, de még azért elvétve még előfordul. Ahhoz, hogy a lemezről programokat tudjunk installálni, és az olvasófej jól olvassa be az információt, valamint a meghajtóban lévő porszemcsék a lemezt ne karcolja meg, ezért vásárolnunk kell erre a célra használható spray-t és tisztító lemezt.

A meghajtóból kilépő tálca tisztításához használj nedves vizes ruhát. Mielőtt a tálcát a gépbe tolnánk vissza meg kell várni, hogy megszáradjon, vizesen semmiképpen ne toljuk vissza.

 

CD lemez tisztítása

A CD-k, DVD-k és más lemezek tisztításához, használj tisztító készletet, vagy nedves, tiszta pamutszövetet. Lehetőleg úgy töröljük meg a lemezt, hogy a közepétől a széléig kifelé húzd a törlőkendőt, ne körbe körbe töröld, mert sokkal jobban megkarcolódhat lemez és akkor a fej nem tudja majd a rajta lévő adatokat beolvasni. Ha vízzel nem sikerül letakarítani, akkor tiszta alkohol is használható.

 

Merevlemez

Nem takarítható.

 

Fej- vagy fülhallgató tisztítása

Ha több ember használja a fejhallgatót akkor minden egyes használat után szükséges a takarítása, mert egymásról átadhatjuk a baktériumokat, vírusokat. Fülhallgatót ne használjuk többen.

Ha a fej- vagy fülhallgató műanyag vagy vinil tisztításához, nedvesítsd meg meleg vízzel a pamut törlőkendőt vagy használj erre a célra kifejlesztett nedves törlőkendőt, és dörzsöld meg a fej- és a fülhallgató fülét. A fej- és fülhallgatóhoz lehet vásárolni cserélhető szöveteket, amiket érdemes időszakonként cserélgetni. Iskolákban ajánlott, hogy a diákok saját fej- és fülhallgatót használjanak.

 

A billentyűzet tisztítása

Biilentyűzet tisztítását szintén nedves ronggyal végezzük, a következő lépéseket használjuk.

 

Por, szennyeződés és baktériumok, piszok és haj billentyű alatt

A számítógép billentyűzete általában a legtöbb baktérium fertőzés okozója otthoni és az irodában. A billentyűzet akár több baktériumot is tartalmazhat, mint a WC-ülőke. Tisztítása elősegíti a baktériumok eltávolítását és a billentyűzet megfelelő működését.

Eljárás: A billentyűzet tisztítása előtt, kapcsolja ki a számítógépet, vagy ha USB- billentyűzetet használ, a csatlakozóját húzza ki a számítógépből. 

Sokan tisztítják a billentyűzetet fejjel lefelé fordítva és belőle kirázzák a szennyeződést, de hatékonyabb módszer a sűrített levegő használata. A sűrített levegő egy nagyon hosszú fúvókával ellátott palackban lévő túlnyomásos levegő. A billentyűzet sűrített levegővel történő tisztítását úgy végezzük, hogy a rések közé fújjuk a levegőt, hogy az ott lerakódott szennyeződés fellazítsa. Porszívó is használható, de előtte meg kell győződni, hogy a billentyűzeten nincs laza gomb, mert a ha valamelyik ki van lazulva, akkor azt a porszívó könnyen beszippanthatja. A billentyűket ne pattintsd le a billentyűzetről, a panel és billentyű darabok teljes takarítását bízd szakemberre. 

Miután a sűrített levegővel kifújtuk a szennyeződést azután, permetezzünk egy kis fertőtlenítőszert egy ruhára, vagy fertőtlenítő kendőre, és dörzsöljük át a billentyűzet összes gombját. A billentyűzetbe soha ne permetezzünk, vagy csöpögtesünk semmilyen folyadékot.

 

Folyadék ömlött a billentyűzetbe

Ha a billentyűzetre valami ráömlött (pl. üdítő, kávé, sör, bor, kávé stb.), akkor fontos a gyors beavatkozás, de még akkor sem biztos, hogy a billentyűzet megfelelően fog utána működni. Sajnos a ragacsos italok összeragasztják az áramköröket és a billentyűzetet, így nem érzékeli a számítógép, hogy milyen billentyűt nyomunk, sokszor beragad az adott billentyű.

Ha valami kiömlött a billentyűzetre, akkor azonnal kapcsold ki a számítógépet (teljesen áramtalanítsd), vagy válaszd le a billentyűzetet a számítógépről. Ha kész, meg kell fordítani a billentyűzetet, hogy megakadályozzuk a folyadék ráfollyon az áramkörökre, ha ezt gyorsan tesszük, akkor esélyünk van arra, hogy megmentsük az eszközt. Ezt követően a billentyűzetet vagy a laptopot fejjel lefelé rázzuk, hogy minél több folyadék kicsöpöghessen. Ezután még mindig fejjel lefelé, ronggyal töröljük át. Miután megtisztítottuk a billentyűzetet, legalább két napig hagyjuk fejjel lefelé a billentyűzetet megszáradni. Ha a cukros folyadéktól még mindig beragadnak a billentyűk, akkor vigyük szervizbe, hátha még tudnak egy nagyobb szakszerű takarítással segíteni az eszközön, sajnos ez nem mindig sikerül, mert a paneleken az áramkörök lehet, hogy megsérülnek. 

Inkább azt tanácsoljuk, ne egyél és igyál a számítógép közelében, mert a számítógép meghibásodhat, és nem biztos hogy javítható lesz, az áramkörök sérülése miatt.

 

LCD / LED tisztítás

A képernyőn lévő por és az ujjlenyomatok, a számítógép képernyőjét nehezen olvashatóvá teszi.

Mivel az LCD vagy a LED monitor nem üveg, ezért különleges tisztítási eljárást igényel.

Az LCD vagy a LED képernyő tisztításakor fontos, hogy ne folyadékot permetezzünk közvetlenül a képernyőre. Ne használj papírtörlőt, mivel ez megkarcolhatja a képernyőt, óvatosan töröld át.

Az LCD vagy a LED képernyő tisztításához használj puha mikroszálas kendőt, vagy puha pamutszövet. Ha a száraz kendő nem tisztítja meg teljesen a képernyőt, próbáljuk vizes nedves vagy alkoholos ruhával azután pedig száraz ruhával áttörölni.

 

Alaplap tisztítása

Csak és kizárólag szakember tisztítsa.

 

Optikai vagy lézer egér

A piszkos optikai vagy lézeres egér miatt az egér kurzorát nehezen lehet mozgatni de a kattintást is előfordul, hogy nem érzékeli. A görgők mozgatására sem mozog a képernyőn a kurzor.

A műanyag részeket óvatosan nedves ruhával áttörölhetjük, de vigyázzunk, hogy a résekbe a folyadék ne folyjon be és az optikai érzékelőt se ezzel takarítsuk, mert megkarcolhatja az érzékelőt és utána már hibásan fog működik. Takarítás előtte a nedves ruhát mindenképp csavarjuk ki. Az optikai egér aljához és a görgők tisztításához használjunk sűrített levegőt. Az egér optikai érzékelőjére ráfújt sűrített levegő eltávolítja azt a szennyeződést, amik korábban a helyes működést gátolták.

 

Multifunkciós nyomtató tisztítása

Esztétikai szempontból a nyomtató külső műanyag borítását nedves kendővel, vagy ma már létezik speciálisan műanyag tisztítására kifejlesztett műanyagfelület tisztító hab spray is. letisztíthatjuk. Ha a nyomtatót több ember is használja akkor ajánlott a gombok részeinek fertőtlenítése, alkoholos fertőtlenítő szerekkel, de érdemes erre fertőtlenítő kendőt használni, főleg azért hogy a vírusos és a bakteriális fertőzéseket gátoljuk. Tisztítás előtt a nyomtatót mindenképpen kapcsoljuk ki. A külső borítás tisztításához nedvesítsen meg egy ruhát vízzel és azzal törölje le a burkolatot. Ne permetezz semmilyen folyadékot a nyomtatóra.

Egyes nyomtatókat belülről is érdemes kitakarítani, de arra kérjük a szakember segítségét.

A scanner és a másolók általában porral, hajjal és ujjlenyomattal szennyeződnek, emiatt a másolás és a scannelés torzul homályos és foltos lehet a beolvasott kép. A scannert alkoholos ablaktisztító folyadékkal lehet letörölni, úgy hogy a folyadékot szokás szerint a rongyra fújjuk és azzal töröljük át az üveg felületet.

Vélemény, hozzászólás?