+36 (20) 337 3282

info@ma-ja.com

Miért dob le a wifi? Mit csináljak? 

Milyen módon tudom ezt elhárítani?

Ha a wi-fit használod a rooterre kapcsolódáshoz a következőre ellenőrizd, ha ledob a Wi-Fi:

Nézzük meg, a kábelek nem csúsztak-e ki, valahonnan, pl a rooterből vagy a modemből, ha folyamatosan megszakad az internet. Ha nem csúszott ki nézd a következő lehetőségeket.

Nézd meg, hogy van-e net. Nézd meg, hogy világítanak-e a rooter lámpái, ha valamelyik nem ég zöld színnel, akkor valószínűleg valami hiba van. Ilyenkor vedd elő a rooter kézikönyvét és nézd meg melyik lámpa mit jelez és milyen színnél lehet hiba.

Lehet rooter hiba is, először indítsd újra, kapcsold ki és be. 

Ha az előzőek sem segítettek, húzd ki a rootert a konnektorból is, akkor elfelejti ami a memóriában van, kivétel amiket beállított a szolgáltatód, vagy amitTe is változtattál rajta. Ez a rooter újraindítás is sokat segíthet a hálózat elérésében.

Nézd meg eléred- e pl google.com oldalát, nem szakadt-e meg közben az internet.

Miért dob le a wifi?

Windows billentyű + R, 

majd írd be a cmd parancsot, 

a megjelenő ablakban pedig írd be ping google.com és nyomd meg az entert.

Próbáld ki, hálózati kábellel, hogy működik-e az internet, ha a fentieket kipróbáltad és  működik az internet, akkor már csak a Wi-Fi jelet kell ellenőrizni.

Nézd meg, hogy több készüléken is akadozik-e a Wi-Fi, mert ha nem akkor azzal a készülékkel lesz probléma, amelyiken először észrevetted.

Nézd meg, hogy a házon kívül nem csatlakoznak rá a hálózatodra, mert nincs levédve, vagy nem zavarják-e a Wi-Fi jelet a kívül használt berendezések, pl. építkezésen használt gépek. Ilyenkor a hálózati akadozás, időszakos, azt ellenőrizd ez a hiba milyen időszakonként lép fel. Állandó, vagy időszakos.

Ha eddig mindent kipróbáltál és még mindig nem működik, hívd fel az internetszolgáltatódat.

Lehet, hogy a rooter firmware-t is kell frissíteni, egyedül inkább ne csináld, ilyenkor hívjad fel az internet szolgáltatód, ha ők adták a rooter, hogy küldjön egy szakembert. Ha Te vetted, akkor hívjál egy olyan szakembert, aki a frissítést el tudja a készüléken végezni.

Lehet, hogy frissíteni kell a hálózati kártya illesztőprogramját is, ehhez viszont szintén hívjál inkább egy szakembert.

Elfelejtettem a rooter ip címét és jelszavát. A mai rootereknél, az alján fogod megtalálni ezeket az adatokat. Ha megtaláltad ezt a matricát, akkor csak tedd az IP-címet a böngésződ címsorába, és írjad be a matricán szereplő felhasználónevet és jelszavat. Ha első alkalommal jelentkezel be elképzelhető, hogy kérni fogja, hogy frissítsd a felhasználónevét és jelszavát is. Ha lefrissíted akkor, írd le a felhasználónevet és a jelszót a rootered aljára, hogy ne felejtse el őket: Ezek az adatok nagyon fontosak, minden esetben őrizd meg, ha nem tudod megőrizni, akkor ne változtasd meg. 

Ha üzletből veszed a rootert, semmilyen védelem nincs beállítva, ezért amikor megveszed a rootert, azonnal változtatni kell jelszót. A jelszót őrizd meg a rooter dobozán, vagy írd fel egy biztonságos helyre, ami nem veszik el. A Wi-Fi-nél is érdemes jelszót megadni.

Mi van, ha nincs meg a router felhasználóneve és jelszava?

    • Mindenekelőtt ellenőrizd a rooter dokumentációjában nem szerepel-e, valahol biztos, hogy leírták, ha nincs az alján matrica. Ezeket a dokumentumokat ne dobd ki, mert előfordulhat, hogy kelleni fognak.
    • Ha nem találod, akkor próbálkozz az „admin” felhasználónévvel és admin jelszóval. Jó az esély, hogy ezek lesznek.
    • Ha végképp nem emlékszel rá, keresd meg a reset gombot és nyomd meg 10-20 másodpercig. Ilyenkor visszaállítja, a gyári beállításokat, az alapértelmezet felhasználónévet és jelszót is. Lehet, hogy egyébként ez a gyári visszaállítás, is segíthet a rooter hibákon.

 

A Wi-Fi-n lehet csatornát is változtatni, ahol a jel terjedni fog. A 2,4 GHz csatornán, nagyon sok készülék működik, ezért egy csatorna váltással gyorsulhat is a net sebessége. Ennek a beállításához inkább, kérd a szakember segítségét.

A Wi-Fi jel erősségét tovább növelheted, ha a következő problémákat is megoldod:

Legeslegelső ellenőrzés, nézd meg, hogy a Wi-Fit nem kapcsoltad-e ki véletlenül a windowsban, vagy a mobilodon.

Ne tedd a rootert más készülékek közelébe, mert az elektromos készülékek zavarhatják a rooterből kibocsátott jelet. Milyen készülékek zavarhatják, pl Mikrosütő, vezeték nélküli készülék, ajtónyitásra használt eszközök, és minden berendezés, ami 2,4 GHz frekvenciasávon működik.

Mostani Wi-Fi rooterek már 5 GHz is tudják, viszont nem biztos, hogy a laptopod hálókártyája is tudja ezt. Ilyen esetben hálókártyádat is cserélni kellene, ha rootert cseréltél mostanában. A régi laptopon ezt nem lehet kicserélni sajnos.

Ne tedd be a rootert a szekrénybe, vagy egy eldugott sarokba. Általában a wifi hatótávolsága 40 m, de ezt csökkenti egy fal, egy ajtó, egy szekrény, vagy ez mind együtt véve.

A rooter antennáit, ha van, akkor tedd különböző állásba, az egyik legyen függőleges a másik vízszintes, azért mert a laptop vevője vízszintes, míg a telefoné hol függőleges, hol vízszintes, attól függően hogy tartod a kezedben. Ma már a legtöbb rooter két antennával rendelkezik.

Ne tedd a padlóra a rootert mert a legtöbb készülék lefelé sugározza a jelet.

Nézz körbe a lakásban, hol erősebb és hol gyengébb a jel, addig mozgasd az antennát, amíg legjobb nem lesz a jel erőssége. ott ahol van a számítógéped. A wifi jelerősséget mérheted számtalan mobil alkalmazással. pl írd be a böngésző keresőjébe, hogy wifi signal strength: test app.

Tanácsok

Ha lakásodnak vagy házadnak vastag falai vannak,vagy emeletes, vagy olyan nagy a lakásod, hogy az rooter nem képes folyamatos jelet továbbítani egyik végéből a másikba, ajánljuk, hogy szerezz be egy vezeték nélküli jelerősítőt is, az a legjobb, ha a jelerősítő márkája megegyezik a modem márkájával, mert akkor még jobban tudnak kommunikálni egymással. A jelismétlőt oda kell elhelyezni, ahol még jól vehető a jel, de attól nem messze már elveszti a jel az erejét. 

Amikor a szolgáltató beköti a kábelt, próbáld megkeresni azt a pontot, ami a lakásod körülbelüli közepe. Ne hagyd, hogy csak az ajtódig húzzák be a kábelt.

Sokszor a külső Wi-Fi adapter is sok mindent megold és sokkal jobban működik. Ez egy USB-n keresztül felcsatlakoztatható eszköz.

Ha mindent már kipróbáltál, amit a cikkben is említettünk, akkor kérd meg a szolgáltatót ellenőrizzék le, hogy miért szakadsz le folyamatosan a hálózatról, mert lehet, hogy öreg a modemed és cserélni kell. Ne hagyd magad, mond el nekik mit ellenőriztél már le, milyen tapasztalataid voltak és jó ha megkéred őket, hogy a bejelentkezéseidet és azoknak a logjait és a leszakadások időpontjait nézzék meg, mert sokszor abból kiderül, hogy nem folyamatos az összeköttetésed, és valami külső hálózati problémád van.

Ha ezzel mind nem szeretnél foglalkozni, és nem tudod hogyan kezdjél neki, nyugodtan hívjál minket segítünk.