+36 (20) 337 3282

info@ma-ja.com

Hogyan tölthet fel tömegesen termékeket a Woocommerce webáruházban.

Termék Export/Import bemutatása

Mikor létrehozol egy webáruházat érdemes exportálni és importálni a termékeket, hogy minél hamarabb fel tudd tölteni azokat. Ehhez a Woocommerce áruházban van lehetőség a Termék Export és Import segítségével.

Ha most hozod létre a webáruházadat, érdemes a termékeidet tömegesen feltölteni és nem egyenként felrögzíteni, mert az sokkal több idő, mint amikor egy táblázatba soronként rögzíted a termékeket. Ezzel a módszerrel gyorsabban fogod tudni a webáruházadat beüzemelni és működtetni. A feltöltés után szükséged lesz még beállítani a SEO-t is. Ez a cikkünk nem fog kitérni a SEO-t hogyan csináld.

Ezt a technológiát fogod használni a már meglévő webáruházadnál is, pl. akkor ha a termékeknél a termékleírásokat megszeretnéd változtatni, vagy amikor árat szeretnél módosítani, de akkor is ezt fogod használni, ha egy akciót indítasz, több terméknél. Az imortálás lesz a megoldás akkor is, ha más üzleti partnereiddel szeretnéd a termékeiket szinkronizálni.

Az export és az import támogatja az összes terméktípust felvitelét.

Terméktípusok:

 • Egyszerű termék
 • Csoportosított termék
 • Külső/Partner termék
 • Variálható termék
 • Virtuális és letölthető termék
 

Woocommerce termék export/import hogyan

Új Termék Import CSV fájl létrehozása

A CSV fájl egy szöveges fájltípus. Legtöbbször az adatok importálásához, ezt a formátumot szoktuk használni. Woocommerce termékek Importáláshoz, mindig CSV fájlt hozunk létre. Kódolások miatt ajánlott az OpenOffice (OpenOffice letöltése) használata, mivel ott azokat a karaktereket tudjuk a fájlunkba helyezni, amit a Woocommerce a termék feltöltéshez elvár és az UTF8 karakter kódolást is figyelembe veszi, azaz beállíthatjuk.

Töltsd le a linken található CSV fájlt a GITHub-ról, ebben látod majd hogy a termékeket, milyen formában kell rögzíteni. Ennek segítségével létre fogod tudni hozni az újat is, s itt láthatni fogod mit vár el töled a Woocommerce betöltéskor. Kapsz egy példát a betöltő fájl struktúrájáról.

A saját CSV fájlodba tedd be ezeket a mezőket, amiket a minta CSV-be látsz, a mezőknek és a táblának meg kell felelni a CSV importálási követelményeknek, azaz sémának és oszlopoknak.  

Általános tudnivalók:

 • Mint már fent is említettem, miért kell az OpenOffice programot használni, egy fontos követelménye az import fájlnak, hogy UTF-8 karakter kódolású legyen.
 • Ha logikai oszlopot látsz a táblázatban, ott általában két választ szokás megadni, az igaz és hamis választ, de itt ebben az esetben az Igaz válasz esetén 1-est kell írni, Hamis esetén pedig 0-át.
 • Dátumokat a helyi időzónához kell igazítani és a szerint rögzíteni. Pl “2011-12-01”
 • Ha a mezőben több értéket lehet megadni, akkor azokat – , – vesszővel kell elválasztani. 
 • A vessző után a szövegeket mindig – – aposztrofok közé tesszük.
 • A szöveges fájlban, ha több értéket akarunk felsorolni, egy termékhez például több kategóriát, akkor az értékeket “kategoria1,kategoria2” Pl “bosch,fúró” idézőjelek közé kell helyezni és a felsorolást vesszővel kell elválasztani.
 • Ha már létezik a termék a Webáruházban, akkor hivatkozni kell az azonosítójára azaz az ID -re = Termék egyedi sorszámára, vagy a SKU = Termék egyedi cikkszámára. Az ID  a struktúra leírásban az első, míg a SKU a harmadik oszlop. Ha még nem létezik a termék akkor az ID oszlopot üresen kell hagyni,  és csak a SKU azaz a cikkszámot kell megadni. Pl. “GF3210SA”.
 • Importáláskor a vázlatként rögzített termékeket nem rögzíti az adatbázisba, csak a  már publikált termékeket.

Képek exportálása

 • Csak azokat a képeket lehet importálni a termékeknél, amiket a Média tárba, már feltöltöttek.
 • Külső URL-eken lévő képeket is be tudja tölteni, ha a külső szerverről elérhető a kép, akkor feltölti azt.
 • Ha a termékkép fájlneve már létezik a rendszerben, akkor nem tölthető fel, hibaként jelzi azt.

Új termékek feltöltése

1.) Menüben válasszuk ki a Woocommerce>Termékek menüpontot.

2.) Nyomd meg az importálás gombot. A CSV fájl feltöltés jelenik meg.

Woocommerce Export/Import hogyan - CSV importálása

3.) Nyomd meg a Fájl kiválaszátsa gombot.

4.) CSV alapértelmezetten a mezőinek elválasztására vesszőt (,) használja. Ha a CSV fájlban, más oszlop elválasztót használsz, akkor válaszd ki a speciális beállítások megjelenítése linket, ahol ezt az elválasztó karaktert beállíthatod.

5.) Folytatás gombot nyomd meg.

6.) A Woocommerce oszlopaihoz hozzá kell rendelni a táblázat oszlopait, ha a Woocommerce számára egyértelmű, akkor alapértelmezésben kitölti azokat. De azért nem árt az ellenőrzés, és a végig nézés, mert van, mikor nem ismeri fel az oszlopot helyesen és akkor az a beolvasásnál gondot okozhat, nem a megfelelő táblázat oszlopot fogja beolvasni a megfelelő Woocommerce adattábla mezőbe. Érdemes kis egységekben beolvasni a termékeket. 50-100 db termék, mert azokat könnyebb javítani, ha hiba van, mint több ezres termék beolvasást. Sokszor a tárhelyszolgáltatások is korlátozzák a feltöltési időt, emiatt megszakadhatnak a feltöltések egy nagyobb táblánál. A képen látható baloldali oszlop a CVS-ből felolvasott oszlop név, míg a jobb oldali oszlop, amit a Woocommerce használ a termékek mezőinek tárolására.

Woocommerce export/import hogyan - Mezők összerendelése

7.) A felajánlott mezőneveket vagy úgy hagyod, ha megfelelő, vagy kiválasztod a helyeset, hogy melyiket fogod beolvasni a másik oszlop mezőbe, de azt is beállíthatod, hogy „Ne importáljon” . Ez utóbbi azt jelenti, hogy ezt az oszlopot és tartalmát, nem fogja importálni. A nem felismert oszlopokat, alapból nem fogja importálni.

Woocommerce Export / Import hogyan - Mezők összerendelése és a futtatás kezdeményezés

8.) Nyomd meg az Importálás futtatása gombot.

9.) Várd meg, amíg az Importálás teljesen készen. Futás közben ne frissítsél és ne kattintssál a böngésző ablakodban máshová.

Meglévő termék Exportálás CSV fájlba, a termékek módosításához.

Lásd: következő cikkünkben, Hogyan tudunk meglévő termékeket Exportálni.

Forrás: woocommerce.com