+36 (20) 337 3282

info@ma-ja.com

A rendszerek káosza, de mi jön még? – Jön a NAV Áfa bevallás tervezet 2021 július 1-től

NAV ÁFA bevallás tervezet árnyoldalai 

Már eddig is, könyvelő ismerőseim haja hullott, az államilag fejlesztett programoktól, de 2021. július 1-tól a miénk is fog.
Miért is, mert már biztos hallottátok, hogy júliustól az előzetes ÁFA tervezetet a NAV fogja, elkészíteni, s azt egyeztetni kell majd a könyvelővel is. Akár milyen kedvező vagy kedvezőtlen az általuk ajánlott tervezet, sok mindent nem tudnak ellenőrizni, hogy ténylegesen mi vonható le egy vállalkozásban és mi nem. Ha mi szeretünk mindenről számlát kérni, akkor azt mindig a könyvelő fogja felülbírálni és ellenőrizni, hogy az aktuális szabályok szerint melyiket számíthatja el a könyvelésbe és melyiket nem.
 
Mi már ennek a rendelkezésnek az élő jeleit a héten meg is tapasztaltuk.
 

Mi is történt?

 
Felhívtak a héten a NAV-tól, hogy legyünk szívesek az egyik beszállító számláról nyilatkozni, mert mi elszámoltuk, de a beszállító nem küldte be a NAV rendszerébe.
 
Mondták, hogy  ha nem fogják feladni a másik oldalról is a számlákat, akkor ezt a számlát nem számolhatjuk el.
Rögtön hívtuk a beszállítót nézze meg azt a megkifogásolt számláját, mert nem ment fel a NAV számlázóba. Szegény nagyon ideges lett, mert egy ilyennek lehet büntetés vonzata is.
Gyorsan hívta az elektronikus számla kiállító céget, hogy a rendszer azt a számlát valamilyen oknál fogva, nem adta fel. Hosszas telefonálás után sikerült feladni és nekünk is erről képernyőképeket küldeni. Ezt küldtük tovább a könyvelőnknek, és a NAV-nak, mert a könyvelőnket is felhívták közben.

Mi ezzel a gond?

  • Miért nem a beszállítót hívták fel, sokkal gyorsabban tudott volna az a beszállító intézkedni, akinek a számlája nem ment fel.
  • Vannak olyan cégek akiktől ha vásároltunk, a bolt neve pl. Shell 30 benzinkút világvége eggyel, és a számlázó cég neve Aladár és Brúnó Kft. Egy jó pár héttel később, szinte esélyed nincs gyorsan kideríteni, hogy melyik kút volt az, aki számlázott és kit kell hívni, hogy segítsen. Az összes információ a NAV-nál van ki kicsoda, miért nekem kell nyomozni?
  • Van aki a kézpénzes számlát pl. feledékenységből, vagy hibából adódóan nem könyveli fel, feltételezem nem csalni akar, akkor is én vagyok a hibás, én jóhiszeműen kifizettem azt a pénzt és a vállalkozásomra költöttem, még is nálam keletkezik a hiány.
A cikk azért született, hogy számítsatok ilyen problémákra az elkövetkezendőkben. Dupla terhet ró a könyvelőre ez a gond és a vállalkozóra is.
Tanulság ettől kezdve, óvatosan fogok elfogadni olyan számlát, amit nem elektronikus számlázóval készítettek. A felrögzítési türelmi idő letelte után ellenőrizni fogom, hogy fel került-e NAV számlázóba.
 
Ami egyébként egy lehetetlen küldetés, mert a múlthéten délután 2 és 3 körül, mikor próbáltam 5x is feljelentkezni, kidobott a rendszer az ügyfélkapuval nem tudtam belépni. Ennyit az ellenőrzésről. Talán éjszaka amikor mindenki alszik sikerül, majd elérni a rendszert, csak ne hogy erre más is rájöjjön, mert akkor lőttek az ellenőrzésnek.
 
Egy újabb nem szeretem feladat lesz amit egy vállalkozónak és egy könyvelőnek el kell végeznie.