Nagyon sokan panaszkodtok, hogy elveszítettétek már, vagy feltörték a profilotokat a FaceBook-on. Sajnos semmi sem feltörhetetlen ez a rossz hírem, de törekedhetünk arra, hogy jól megnehezítsük a számítógépes csalóknak, bűnözőknek az életét. 

A Facebook nagyon népszerű lett az egész világon és mivel egyre nő a felhasználók száma, ezért gyakori célpontja a kiberbűnözésnek. A 2018-as botrányos adatlopások miatt, a Facebook is kezd egyre több biztonsági védelmet és intézkedést bevezetni, amit a felhasználók is használhatnak.

Tudni kell, hogy a Facebook nem a miénk és nagyon sokat nem tehetünk az ellen, ha az ő hiányosságaik miatt kerülnek ki az adataink, maximum nem használjuk, de ez sajnos a vállalkozói léthez hozzátartozó szükséges rossz. 

Ezért mindig fontos a megelőzés, de az elővigyázatosság során is megeshet a baj. Nagyon fontos, hogy ha vannak kapcsolt oldalaitok, akkor azoknál főleg a hírdetéskezelőben olyan vállalkozási információkat osztotok meg, amiket nem jó ha megszereznek a bűnözők. Komoly károkat tudnak okozni. A következő cikkünkben erről fogunk írni, hogyan tudod azt biztonságossá tenni, és kapsz tippet is hozzá, hogy tudod időben visszaszerezni az oldalaidat.

Hogyan tudod megvédeni a Facebook profilodat:

1.) Hogyan tudod bekapcsolni a kétfaktoros hitelesítést:

Kapcsold be a kétfaktoros hitelesítést, az új felületen. Facebook helpje a kétfaktoros hitelesítésről: https://www.facebook.com/help/148233965247823

  • Új felületen jobb oldalt fent található a lefelé mutató nyíl.
  • Biztonság és bejelentkezés kiválasztása
  • Le kell tekerni a kétfaktoros hitelesítéshez és módosítás gombra kell kattintani.
  • Meg kell adni a jelszót a bekapcsoláshoz.
  • Hozzá lehet adni a telefonszámot, és a hitelesítő alkalmazást is. Itt lehet ki/ bekapcsolni a hitelesítést.
  • Itt még érdemes bekapcsolni a visszaállító kódokat, ha elveszted a telefonodat, hogy visszakaphasd a profilodat. “Új kódok kérése” – linken kérhetsz 10 kódot. A kódokat olyan helyre töltsd le (Letöltés gombbal), ahol megtalálod, de nem árt kinyomtatni is. A beállításhoz szintén jelszót kér ezután. Ha megvannak a kódok és letöltötted őket, zárd be az ablakot. 

 

Tehát a következő kódokkal tudsz bejelentkezni:

 

Amikor bekapcsoltuk a kétfaktoros hitelesítést, csak akkor tudunk más helyről is belépni, ha a belépés után, az SMS-ben kapott 6 jegyű kódot beírjuk. A kódot a telefonon lévő szoftvertől is kaphatunk a Beállításoknál a Kód generátorban.

 

2.) Hogyan tudod beállítani a kiegészítő biztonsági funkciókat.

  • Értesítések kérése az ismeretlen bejelentkezésekről, itt válaszd ki az e-mail címre kéred az értesítést.
  • Kiválaszthatsz 3-5 ismerőst, akikhez fordulhatsz, ha kizáródnál a fiókodból. Minimum 3-at meg kell adni, azok közül az ismerősök közül, akikben megbízol, lehetőleg náluk is legyenek ezek a beállítások beállítva, különben nem ér semmit a biztonság, mert biztonsági rés keletkezik miattuk. Ha nincs ilyen csinálj 3 különböző profilt a Facebook-on.

 

3.) Hol ellenőrizheted, ha kaptál üzenetet, hogy valaki bejelentkezett a profilodba.

Ha kaptál értesítést, hogy valaki bejelentkezett a Te Facebook profilodba, akkor megnézhetet ki, mivel és hol jelentkezett be. A jobb oldalon lévő három pontnál kijelentkeztetheted, és meg is jelölheted, hogy nem Te vagy az.

 

4.) Védd meg a jelszavadat, használj erős jelszót. 

Az erős jelszó, nem használod máshol. A jelszóban nincs értelmes szó, csak kis/nagybetű, szám, és speciális karakter. Pl. M1%$uiSw#@al. Egyértelmű rólad kideríthető dolgokat ne használj egyáltalán a jelszóban, név, telefonszám, születési dátum, a családtagjaidét és az ismerőseidét sem. Ne használd ezt máshol, mert megpróbál máshová is bejelentkezni, ugyanezzel a kóddal, ha a hacker megszerzi a jelszavadat. Ha mindenhol ezt használod mást is megszerezhet.

Vélemény, hozzászólás?